Op stopt Kennisnet met Davindi. Meer informatie

Zie je op tegen je spreekbeurt? Kom je er niet uit met je werkstuk? Hier zijn wat tips om je werkstuk of spreekbeurt tot een succes te maken.

1. Begin op tijd.
Dan kun je op je gemak de informatie verzamelen en je verhaal voorbereiden.

2. Je onderwerp
Wat vind je leuk? Kies een onderwerp waar je al wat over weet. Je praat altijd makkelijker over dingen die je echt interesseren.

3. Bedenk wat je wilt vertellen
Schrijf in één zin op waar jouw spreekbeurt of werkstuk over gaat. Dat is de basis van de rest van je tekst.

4. Onderzoek
Zoek informatie over je onderwerp. Zet eerst op een rij wat je al weet. Op internet en in de bibliotheek kun je daarna de informatie zoeken.

5. Schrijf de informatie op
Kies de belangrijkste zaken waar je het over wilt hebben. Je maakt een verslag van alle informatie die je hebt gelezen. Schrijf teksten niet precies over maar zeg het in je eigen woorden.

6. Orden je informatie en maak hoofdstukken.
In welke volgorde ga je die belangrijkste zaken vertellen? De opbouw heeft een inleiding, een middenstuk en een slot. In de inleiding vertel je waar je het over gaat hebben en waarom je voor dat onderwerp gekozen hebt. De hoofdpunten behandel je in het middenstuk. In het slot geef je een conclusie of een samenvatting van wat je al verteld hebt in het middenstuk. Bij een spreekbeurt maak je een spiekbrief waarop je deze punten groot opschrijft zodat je een geheugensteuntje hebt.

7. Zoek plaatjes en tekeningen
Alleen maar tekst is natuurlijk erg saai. Daarom zoek je plaatjes op internet of in tijdschriften. Je kunt ook zelf een tekening of passende foto maken. Als je een smartboard of beamer tot je beschikking hebt, kun je tijdens je spreekbeurt ook plaatjes laten zien. Of misschien zelfs een filmpje, als je daar iets goed mee duidelijk kunt maken.

8. Bronvermelding
Vertel waar je de informatie en illustraties vandaan hebt. Dan weten mensen waar ze er meer informatie over kunnen vinden.

9. Oefenen
Oefenen is leuk en helpt je om de informatie goed in je hoofd te krijgen. Houd de spreekbeurt een dag van te voren voor je familie. Een werkstuk kun je ook door je ouders laten lezen voordat je het inlevert.

10. Wat heb je geleerd
Na afloop bedenk je wat je goed hebt gedaan en wat beter had gekund. Zo leer je ervan en zal het de volgende keer nog beter gaan!

Nog wat tips voor tijdens een spreekbeurt:

  • Maak je niet te zenuwachtig. Het is maar een spreekbeurt.
  • Kijk je klasgenoten aan. Neem rustig de tijd om alles te laten zien.
  • Spreek duidelijk zodat iedereen je goed kan verstaan. Dus niet te snel, maar ook niet te langzaam.
  • Hou de tijd in de gaten.
  • Betrek anderen, stel eens een vraag aan je publiek.

    Bron: kids.kennisnet.nl

  • Davindi